University of Exeter – Flickr

Matens betydelse för konferensen
– och hur den kan stärka den röda tråden i mötet

Hur viktig är egentligen maten för deltagarnas upplevelse av en konferens? Svaret är: Viktigare än många tror. Utvärderingar visar att maten faktiskt är minst lika viktig som konferensprogram, anläggning och upplägg. Här tipsar vi om hur maten kan lyfta mötet – och till och med stärka den röda tråden.

Har du tänkt på att varje fika- och lunchpaus riskerar att vända upp och ned på den totala upplevelsen av konferensen? Att kallprata om maten som serverats på konferensen är ett enkelt sätt att inleda en konversation med nya bekantskaper. Se därför till att diskussionerna blir positivt laddade och att deltagarna får med sig dubbel energi in i konferenslokalen, i stället för tvärtom. Pausen är lika viktig som mötet!

Vad och hur du äter skapar associationer och väcker känslor. Som värd för konferensen kommer du att uppfattas som innovativ och omtänksam om du tänker några steg längre kring måltiderna under konferensen. Låt maten bli en upplevelse för deltagarna, något som skapar nyfikenhet och engagemang och som förlänger den röda tråden även in i själva måltiden. Närodlat och ekologiskt är naturliga val i dag men tänk också på hur maten presenteras. Då kan du både maximera deltagar­upplevelsen och förstärka er organisations budskap.

Planera detta med din kongressbyrå eller eventfirma. Se till att hålla konferensanläggningen uppdaterad redan från början kring din målsättning med pauser och middagar! Då kan du både fylla magen och konferensens syfte.

Forskning har visat att rätt mat vid rätt tidpunkt förbättrar vår förmåga att lära och koncentrera oss. Den främjar snabbare reaktioner och sänker även stressnivån – alla faktorer som kan påverka kvaliteten på ett möte.

För de viktigaste besluten och kreativa idéerna behövs energi. Det handlar därför om att servera mat som håller blodsockernivån stabil, vilket ger fördelar för både deltagare och arrangörer.

Mat är också en möjlighet att fördjupa relationerna mellan människor. Frukostar, fikapauser, luncher och sittande middagar kan med rätt planering och genomförande användas som en kommunikationskanal. Ta vara på den!

Här är några saker att tänka på när det gäller måltider under konferensen:

  • Hänsyn till allergier
  • Dekor
  • Dukning
  • Tid för pausen/middagen
  • Musik
  • Var serveras maten? Byt om möjligt miljö de olika dagarna. Är det möjligt att vara utomhus?