Hur kan du locka fler att anmäla sig till en konferens? Och att engagera sig, inte bara under själva konferensen utan även före och efter? Lösningen är att använda appar, som nu kommer stort bland kongress- och konferensarrangörer.

Intresset ökar kraftigt när det gäller att erbjuda appar, så deltagarna kan ta del av innehållet på en konferens. Under det kommande året erbjuder cirka hälften av Meetagains uppdragsgivare denna möjlighet till sina konferensdeltagare.

Engagemang före, under och efter konferensen

Den största anledningen är locka deltagarna att engagera och anmäla sig, genom ett tydligt ramverk och innehåll. Ett knep för att lyckas är att bjuda in till dialog under längre tid: såväl före som under och efter konferensen.

Med ny teknik såsom surfplattor, smarta mobiler och sociala medier har det blivit enklare för många att vara delaktiga. Stora möjligheter öppnar sig nu, när deltagarna kan interagera med talare, utställare och andra konferensdeltagare.

Genom en mobilapp eller mobilwebb kan du enkelt skicka ut information och streckkoder till deltagarnas mobiltelefoner. Den mobila webbsidan skickas ut via sms, som deltagaren sedan öppnar via en länk i mobiltelefonens webbläsare. Konferensdeltagaren får också en biljett med en streckkod, som kan skannas i entréer på samma sätt som namnskyltar och pappersbiljetter.

All konferensinformation på ett ställe – i mobilen

En mobilbiljett gör det enklare för konferensens deltagare att hitta all information, samlad på ett ställe. I biljetten finns nämligen också en länk till mobilversionen av konferensens webbplats. Här kan du till exempel publicera följande information:

•    Information om konferensen med text och bild
•    Program
•    Presentation av föreläsarna, till exempel med filmer där dessa kort berättar vad de ska prata om
•    Sökbar lista över anmälda och ankomstregistrerade deltagare och utställare
•    Karta över konferensanläggningen
•    ”Hitta hit”: karta kopplad till telefonens GPS

Ökad interaktion för konferensdeltagarna

Du kan också låta deltagarna på konferensen interagera, genom att svara på frågor, delta i undersökningar eller bidra med kommentarer. Allt genom att endast skicka sms från sin mobiltelefon! Svaren kommer direkt in systemet och kan visas på en storbildsskärm i realtid.

Mobiltjänsten är mycket flexibel, och det är egentligen bara din fantasi som sätter gränsen. Varför inte använda tjänsten för ett organiserat mingel? Dela ut olika mingeluppdrag via sms, och när de är avklarade rapporterar deltagarna på samma sätt.

Framför allt uppskattas tjänsten av utställare. Anordna gärna en tävling eller tipsrunda! Här finns många möjligheter att få till en bra interaktion mellan deltagare och utställare.

Skippa lappar – skaffa appar!